natrag

Točka na i
Ivana Puljić

26/07/2019

Ukoliko naše ovozemaljsko postojanje tumačimo kao kontinuirano kreiranje spomenara, radovi I. Puljić mogu se promatrati kao stranice koje su s ljubavlju i pažnjom oblikovale osobe od posebnog značaja. Emocija prisutna tijekom čitavog procesa razrade ideje  i nastanka jasno je utkana u ova djela i neizbježna je kod interpretacije i definiranja stava promatrača. Toplina kojom zrače, poigravanje s dječjim poimanjem svijeta  i život u kojemu je moguće zgrabiti snop balona i bezbrižno odletjeti u šarenilo mašte potvrđuju ispravnost odluke o iskoraku iz okvira pravila. (Sandra Zloić)

Ivana Puljić rođena je 1974. u Splitu.

Slikarstvo diplomira na talijanskoj Accademia di Belle Arti, u Rimu 2000. godine.

Dobitnica je više nagrada i priznanja, među kojima i prve nagrade za slikarstvo Espressioni, 2004. na natječaju slikarstva, fotografije i kazališta „Identitet metropole“, u Rimu, Italiji, te treće nagrade Colori del Lazio, Culturalweb.it, 2005. u Museo nazionale delle arti e tradizioni popolari, u Rimu, Italiji.

Od 1998. aktivno se bavi umjetničkim izlaganjem. Među bitnijim izložbama izlagala je na međunarodnoj izložbi, po pozivu Ambasade Egipatske Arapske Republike u Egipatskom kulturnom centru u Rimu, 2002. na gostujućoj izložbi Egipatskih umjetnica, koja je po temi imala žene, umjetnice, koje su se konfrontirale sa talijanskim umjetnicama, dijalogom svojih radova, naglašavajući raznolikost kultura istoka i zapada.

Predstavljala je Hrvatksu u Cassinu, po pozivu Ambasade Republike Hrvatske u Italiji, u sklopu programa manifestacije Letterature dal fronte, Premio Internazionale grada Cassina, u Italiji, 2009. koja je te godine za temu imala hrvatske autore u sklopu interkulturalnih odnosa Italije i Hrvatske.

Prisustvovala je na sajmu ekološke osviještenosti Art’Ambijente u Rimu, 2009. sa svojim radovima, prezentirajući inovativnu tehniku voska na drvu kojom se bavi od 1998. otkrivajući razne mogućnosti tehnike voska, bez posljedica štetnih isparavanja na ljudski organizam, te prirodni i društveni ambijent.

Pri ulasku Hrvatske u Evropsku Uniju, 2013. pozvana je u slovensku suvremenu Galeriju Hest na sudjelovanje u izložbi slovenske dobrodošlice hrvatskim umjetnicima.

Realizirala je brojne samostalne i skupne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Osim izlagačkim radom bavila se i restauracijom za studio R.e.c.o., te izradom scenografija za Studio Scenico izrađujući scenografije za Teatro dell’Opera u Rimu.  Aktivno se bavi umjetničkom fotografijom.

Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.