natrag

IZLET NA MORE
ELLEN SEMEN

10/08/2018

Umjetnica  je rođena 1971.u Hamburgu, Njemačka, a prema riječima autorice teksta kataloga, Aleksandre Rotar, svoje najranije djetinjstvo proživjela je u Hrvatskoj, u Lovranu okupanom stilskom secesijom, najvišom estetikom iz područja arhitekture s početka 20.st. Svjesna je problema u društvu u kojem živi i stvara. Dijagnostičarka je društvenih problema s naglaskom na promišljanje, postavljanje diskursa između funkcioniranja društvene zajednice od prije stotinjak godina i ove danas.

Studirala je na Staatliche Akademie der  Bildenden Künste u Stuttgartu: od 1993. do 1999. studirala je slikarstvo kod profesora Petera Chevaliera, a od 1999. do 2001. umjetnost i intermedijalno oblikovanje kod profesora Sotoriusa Michoua. 1998. dobitnica je stipendije za studijski boravak u Moskvi, a 1999. dobila je nagradu Akademije za slikarstvo i stipendiju za studijski boravak u Marseilleu, Francuska.

U Alvoni izložila je svoje najnovije radove ulja i akrilika na platnu analizirajući probleme društva u kojem živi i stvara. Hotimice uspoređuje i poistovjećuje dva tehnološki različita razdoblja, Biedermeier i suvremeno, dvije epohe identične prema svom lepršavom habitusu s motivima preuzetih od Kupelwiesera, Kaulbacha i Waldmüllera.

Ellen smatra da ujedinjenje staromodne i suvremene estetike, otvara promatraču u pravilu tek na drugi pogled prostor za razumijevanje stvari.

Aleksandra Rotar zaključuje svoj tekst konstatacijom:

Umjetnost ima terapijsku funkciju i moć. Semen u svojim djelima opredmećuje spontano zakon kvantne fizike, dajući tako mogućnost kreativnog stvaranja ideja od strane promatrača, u svrhu razvoja duhovnosti. Jer ta duhovnost i ta svijest su vrhunac i jedino što ostaje.