natrag

More, nebo i ljestve
Oto Rimele

28/08/2020

Serija od dvanaest akvarelnih listova pod nazivom „More, nebo i ljestve“, realizirana u kolovozu 2020. godine, stvorena je kao intimna apoteoza osjećaja, razmišljanja o prirodi i mjestu čovjeka u ovoj divnoj sveobuhvatnoj stvarnosti Svemira.

Važno je biti svjestan da poruka kroz prikaz prirode omogućuje gledatelju uspostavu kontakta sa svojstvima Svemira, koja su u stanju stvoriti različite i potpuno nove temporalnosti i konstruirati specifične mentalne prostore. Značajan aspekt ove vrste Rimeleovog istraživanja očituje se u ovom ciklusu u obliku egzistencijalne nužnosti, čežnje pojedinca i vela romantične melankolije. Prisutnost raspršivanja svjetlosti kroz prozirne slojeve nanesene boje, tragovi kretanja vode i aktiviranje prostora „praznina“, osnovne su karakteristike stvaralačkog odnosa kada umjetnik gradi entitet akvarelne stvarnosti.

Rimeleovo sučeljavanje s krajolikom zapravo je ulazak u one dimenzije stvarnosti koje kroz scenu – gdje se Nebo i Zemlja spajaju u vodoravnoj liniji – nude gledatelju kontemplaciju, konfrontaciju i također prijelaze. Rimeleovi prikazani prizori dramatični su, budući da se autor usredotočuje na prikaz trenutka koji vode iz područja statičnog i prepoznatljivog krajolika u dinamični i intimni doživljaj vremena Prelaženja i Prijelaza. U svojim djelima od univerzalnog prelazi k individualnom i obratno, jer su naši osobni entiteti i odluke građevni blokovi ove najšire cjeline kojoj pripadamo. Rimele kaže, „Naši pojedinačni postupci i misli također su uvijek posvećeni sveprisutnosti Univerzuma. A Svemir (Univerzum) je, unatoč prividnoj nepokretnosti, moguć, živ i aktivan zbog jedinstvenosti individualnih značenja pojedinaca, a svatko od nas na neki način doprinosi. I to se računa. “

Dr. Marjeta Ciglenečki prepoznaje umjetničku uzvišenu komunikaciju s pojedincem kao most koji gledatelju daje unutarnji uvid: „Mnoga Rimeleova javna izlaganja mogu se opisati jednostavno lijepima, ako, naravno, slijedimo Plotinusovu interpretaciju Ljepote i zajedno s njim vjerujemo da promatranje Ljepote čini lijepim i onoga koji tu ljepotu promatra.“

Oto Rimele redovni je profesor na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Osim slikarstvom bavi se grafičkim dizajnom i scenografijom. Bavio se i glazbom te je uz Zorana Predina bio jedan od osnivača novovalne rock skupine Lačni Franz i Laibach, te Sokoli.

Dvojezična likovna monografija pod nazivom »Oto Rimele: Duhovnost materialne odsotnosti / Spirituality of material absence« autora dr. Jure Mikuža izdana je 2012.godine.

U 2016. i 2017. godini sudjelovao je na skupnoj izložbi u Parizu u Carrousel du Louvre.

Motiv Ljestve i Prijelaza slikar je prikazao u seriji od 12 akvarelnih listova pod nazivom Jacob’s Ladder, koja je američkoj publici predstavljena u srpnju 2019. godine u galeriji DDA Pratt Institute u Brooklynu, New York.

Izlagao je također u Beču (Korotan Gallery, 2018), Berlinu (Galerie B1, Schönberg) i Mariboru (bivša Minoritska crkva, 2018).

Dobitnik je najvišeg priznanja u Republici Sloveniji na području kulture za 2003.godinu, Nagrada Prešernovega Sklada, za izložbu “Iluminacije” postavljenoj u samostanskoj crkvi u Kostanjevici.