Naša priča

Godinama sam prolazio kraj zapuštene crkvice Gospe Karmelske i promatrao kako s vremenom propada. Izlazeći iz ateljea jednog jutra, gledajući u njezine oronule zidove, zapitao sam se što bih ja mogao učiniti da u taj prostor građen s ljubavlju vratim život. I od tog trena su se stvari počele odigravati! Ideja se mnogima činila suludom i neizvedivom, ali ja nikada nisam posumnjao i znao sam da će uskoro ovaj prekrasni prostor zasjati novim sjajem!

S radovima smo počeli u jeku rata 1991. s puno neizvjesnosti, ali bez imalo sumnje u opravdanost ovog poduhvata. Svečano, na blagdan Gospe Karmelske kojoj je objekt posvećen, 16.7.1993., nakon obimnih restauratorskih radova, inaugurirana je galerija Alvona kao jedan od najljepših, malih, komornih galerijskih prostora u Hrvatskoj.

Da me pitate bih li sve to ponovio, odgovor je: bih, sve bih to ponovio! I to s guštom! Jer kako je meni drago da se netko potrudi oko organizacije i promocije moje izložbe, jednako tako se ja trudim da moji kolege budu lijepo primljeni, da njihove izložbe budu dostojno prezentirane u Alvoni i da im ta izložba bude poticaj za daljnje stvaranje. To me čini bogatim, to mi daje snage, a ujedno i poticaj i inspiraciju u mom vlastitom stvaralaštvu.

Vinko Šaina

15 godina u 15 minuta

Direktor i kamerman: Jadranko Pongrac

Dobra suradnja na više projekata s produkcijska kućom "Rizol media" rezultirala je snimanjem dokumentarnog filma "15 godina u 15 minuta". Autor filma, prateći kamerom pripreme i realizaciju izložbi, vrlo suptilno usmjerava pozornost gledatelja na pokretačku snagu voditelja galerije.

3D Vizualizacija Galerije

Pogledaj 3D vizualizaciju

Izdavački projekti:

Grafička mapa NOVA ARS HISTRIAE – SIGNUM TEMPORIS I 1996.

Monografija KARLO PALISKA Berislav Valušek 2000.

Monografija QUINTINO BASSANI Mladen Lučić 2003.

Monografija VINKO ŠAINA B. Valušek, R. Tessari 2017.