back

30 godina djelovanja Alvone i 50 godina umjetničkog stvaralaštva njezinog osnivača
Vinko Šaina

14/07/2023

Inaugurirajući izložbu povodom 50 godina stvaranja Vinka Šaine i 30 godina otvaranja Galerije Alvona, povjesničar umjetnosti Berislav Valušek zapitao se:

Koliko je kroz 30 godina izlaganja u Galeriji Alvona uloženo ideja, truda, vremena, ljubavi, energije, emocija, struke, profesionalnosti, druženja, koliko je prijateljstava izraslo iz profesionalne suradnje? Koliko je ljudi bilo angažirano sveukupno, uz autore, organizatore, povjesničare umjetnosti, dizajnere, fotografe, prevoditelje, tiskare, novinare i medijske djelatnike, vinare, maslinare? Koliko je publike vidjelo sve ove izložbe, koliko je talentiranih mladih likovnjaka odlučilo baviti se umjetnošću nakon neke izložbe koju su vidjeli u Galeriji Alvona, koliko je bilo takvih prekretnica?

Najprecizniji odgovor na neka od ovih pitanja bio bi – bezbroj, jer iza nas je 166 samostalnih i 27 skupnih izložbi, jedna grafička mapa i tri likovne monografije popraćene monografskim izložbama! A krenulo se u obnovu razrušene crkvice bez računice jer bitno je bilo jedino obnoviti zapušteni mali sakralni prostor kraj kojeg se svakodnevno prolazilo. (Unatoč i usprkos ratu i ratnim razaranjima!)

Samo privremeno dali smo mu jedan novi sadržaj, ali to zauvijek ostaje crkva Gospe Karmelske – hram uzvišene duhovnosti…

Govoreći o slikarskom putu dugom 50 godina Valušek ističe kako su ideja i slika pejzaža Vinka Šaine sublimna vizija (produhovljena, uzvišena) njegovih unutrašnjih pejzaža sabrana tijekom vremena od najrazličitijih sjećanja, imaginacija i snova. „To je ekstenzija fizičkog, psihičkog i duhovnog sebe, neuhvatljiva (s)tvarnost u stalnom pokretu, pejzaž kao stanje uma i duše, unutrašnja duhovna arheologija ili fikcionalna geografija i topografija promjenjivih značenja.“

Dogradonačelnica Grada Labina, Federika Mohorović Čekada pozdravila je skup te istaknula kako je Galerija Alvona dio kreativnog duha našega grada, i izuzetno važan čimbenik u njegovu životu. Istaknula je doprinos Alvone kulturnom životu Labina, te kako je zahvaljujući volji, snazi, kreativnosti i umijeću Vinka kao kreatora ideje, uz potporu obitelji, ona postalo mjestom okupljanja u skladu s prostorom, vremenom i ljudima. 

Otvorenje izložbe glazbenim mementom upotpunio je multitalentirani Ivan Valušek, svirajući na instrumentu raža vlastite izrade, koji osim što je izvrstan glazbenik, izvanredni je i skulptor.

Ova dva jubileja zaslužila su i dvodnevno slavlje pa je zahvaljujući angažmanu Pučkog otvorenog učilišta Labin i TZ Labin Rabac iduće večeri ispred Alvone održan predivan koncert klasične glazbe u izvođenju Riječkog puhačkog kvinteta kojeg čine nagrađivani glazbenici, redom prvi puhači Riječkog simfonijskog orkestra. Bio je to potpuni doživljaj za sva čula, divan spoj likovnosti i klasične glazbe.

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Izložbeni program Galerije Alvona sufinanciran je proračunskim sredstvima Grada Labina, Županije Istarske i Ministarstva Kulture RH.