back

Don´t be afraid
Milan Marin

04/08/2023

Kiša koja je pomutila planove mnogim ovoljetnim eventima bar je na kratko stala i okupila odabrane ljubitelje umjetnosti koji su željeli podržati otvorenje izložbe Milana Marina „Don´t be afraid“. 

Izložbom nazvanom po citatu iz Matejeva evanđelja je prikazana serija portreta bezimenih likova nastalih u posljednjih nekoliko godina kojima Marin prikazuje iskonske strahove čovjeka današnjice. Strah kao jedna od temeljnih emocija koja pokreće čovjeka od pamtivijeka tema je koju autor duboko promišlja te svojom umjetnošću daje osobni doprinos osvješćivanju svih onih manipulacija kojima smo izloženi u svakodnevnom životu. Danas kad su mediji moćniji nego što su ikad bili, informacijom i dezinformacijom dostigli smo fascinantnu brzinu širenja straha, a u krajnjoj instanci čovjek obuzet strahom gubi svojstvo djelovanja slobodnom voljom, prestaje biti osoba i postaje stvar ističe autor.

Postavljajući pitanje kako se sačuvati da nas strah ne pobjedi, autor nadalje navodi kako se zapravo korijeni svih strahova nalaze u neznanju te kako je znanje jedina kategorija koja mu se djelotvorno može suprotstaviti i pobijediti ga. Predgovor kataloga izložbe zaključuje riječima o važnosti umjetnosti koja svojim djelovanjem na svoj osobit način potiče procese obrazovanja društva jer kroz umjetnost dolazimo do spoznaja na jednoj višoj razini, neosjetno i bez napora. Prisutnost umjetnosti jača našu emocionalnu inteligenciju, ona nas usmjerava na jedini ispravni put, a to je ka krajnjem dobru, te u konačnici našoj najvećoj pobjedi…

Među izloženim radovima u Alvoni posebno mjesto ima jedan po svemu izniman rad u fresco tehnici na platnu – tehnici kojom se tek rijetki služe, Nemless 32. Nakon godina istraživanja i eksperimentiranja Milan Marin je u ovoj tehnici postignuo još nezabilježene rezultate u suvremenoj umjetnosti kako u dostignutoj teksturi radova tako i u izražajnosti motiva te suptilnom odnosu svjetla i sjena njegovih likova. Ovo njegovo postignuće zasigurno ostavlja neizbrisiv trag u povijesti suvremene likovne umjetnosti te je time postigao ono za čime svaki autor traga – pronašao je svoj autorski prepoznatljiv i neponovljiv rukopis.

Nastojanjima Milana Marina možemo kao paradigmu postaviti Edwina Wagenhofera koji u filmu Abeceda postavlja pitanje bismo li rado svoju djecu poslali u ovakav svijet, kakav imamo danas te želimo li ih pripremiti na društvo straha ili želimo da žive u slobodi, solidarnosti i sreći?  Odgovarajući na ova retorička pitanja ističe kako je vrijeme da promijenimo način razmišljanja, nađemo nove zamisli i oblikujemo nove koncepte. Ističe kako obrazovanje lako možemo nadomjestiti poštovanjem, profit vrijednošću, a strh ljubavlju te zaključuje kako nije vrijeme za nova slova već za cjelokupnu novu abecedu vrijednosti.

Milan Marin kontinuiranim i sveobuhvatnim djelovanjem na području umjetnosti zasigurno daje toj abecedi novih vrijednosti svoj velik i neizbrisiv doprinos.

Milan Marin diplomirao je Povijest umjetnosti i magistrirao slikarstvo na ALU u Ljubljani. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu te je dobitnik više od pedeset međunarodnih nagrada i priznanja. Predsjednik je HDLU Istre te začetnik i inicijator brojnih značajnih projekata na području vizualnih umjetnosti.

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca.

Izložbeni program Galerije Alvona sufinanciran je sredstvima Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture i medija RH.