back

KITCHEN DRAWINGS
NOEL ŠURAN

13/07/2018

KUHINJSKI CRTEŽI

Ovaj ciklus „Kuhinjskih crteža“ nastao je spontano i na pomalo neuobičajen način. Crteži su nastajali u kuhinjskom prostoru u procesu pripreme hrane. Primijetio sam kako nakon pečenja kruha ili druge hrane u pećnici, na uljnom papiru ostaju vrlo zanimljive apstrakcije. Te sam radove počeo sakupljati. Na poziv dragog prijatelja umjetnika i galerista Vinka Šaine, koji je izrazio želju da izložim neke svoje radove u galeriji „Alvona“, odlučio sam izložiti ovu svoju kolekciju. Zamislio sam da to bude jedna instalacija u kojoj će osim radova biti vidljiv i proces njihova nastanka. Na zidovima su izloženi eksperimentalni kuhinjski crteži, a na sredini galerije nalazi se pećnica u kojoj je vidljiv proces pečenja kruha nakon kojeg nastaju spomenuta djela. U galeriji se cijelo vrijeme čuje zvuk miješenja kruha.

U umjetnosti postoje dva pristupa stvaranju, prvi je onaj u kojem umjetnik unaprijed zna što želi postići, zapravo  u glavi unaprijed ima određenu „sliku“ koju pokušava materijalizirati. Drugi pristup je kada umjetnik započinje raditi, a da pritom ne zna unaprijed što će na kraju ispasti, on u tom  procesu u hodu istražuje, eksperimentira i oblikuje. Vizualni tip čovjeka uočava i daje značenje i u trenutcima i na mjestima u kojim se to možda inače ne očekuje. Na tom tragu i ja pronalazim likovnost svugdje oko sebe, često na tragu Duchampovskog  načela u kojem je preselio umjetnost iz fizičkog u carstvo intelekta.

Lindar, srpanj 2018.

Noel Šuran

Biografija:

Noel Šuran, multimedijalni umjetnik i likovni pedagog rođen je 1986. godine u Puli. Završio je Akademiju primijenjenih umjetnosti. Trenutno završava poslijediplomski doktorski studij kulturne antropologije i etnologije. U njegovom umjetničkom radu evidentan je antropološki kontekst. Dugi niz godina bavi se nematerijalnom kulturom, posebice tradicijskom glazbom. Uključen je u nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih i umjetničkih projekata. Zapaženo je sudjelovao na mnogim manifestacijama, susretima, znanstvenim, stručnim skupovima, izložbama i smotrama vezanim uz prezentaciju i edukaciju nematerijalne kulture. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. Pored toga sudjelovao je i na mnogobrojnim glazbenim projektima u domovini i svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Radi kao nastavnik  likovne kulture u osnovnoj školi. Živi i stvara u Lindaru.