back

TREE
MILJENKA ŠEPIĆ

29/06/2018

Zemlja, vatra, voda i zrak, ciklus na kojemu je M.Šepić bez prekida radila od 2005., ima obilježja projekta, precizno elaboriranog na konceptualnoj i operativnoj  razini svakog njegova dijela, svake pojedine slike, crteža ili skupine slika i crteža, za koje je razrađivala posebne sheme izvedbe. To je nova metoda rada autorice, koja zahtjeva mentalnu disciplinu i disciplinu tijela. Rezultat je promjena formalno-stilskih svojstava. Geometrija, boja ravnomjerno nanesena u plohama, impersonalnost rukopisa, nisu se prije viđala na njezinim slikama…

Miljenka Šepić pripada maloj skupini slikara/ica svoje generacija, koje u posljednjem desetljeću 20. stoljeća nije pogodila kriza i često najavljivana „smrt slikarstva“. Ostala je ravnodušna spram nastupajuće prevlasti novih medija te nastavila slikati tražeći odgovore na pitanja koja je sama postavljala.

Milica Đilas

MILJENKA ŠEPIĆ rođena je 1955. u Opatiji. Diplomirala je 1978. na Odjelu za likovnu umjetnost Pedagoške akademije u Rijeci te nastavila studij na Accademiji di Belle Artiu Veneciji gdje je diplomirala slikarstvo u klasi prof. Carmela Zottija 1985. godine.

Stručno se usavršavala na Staatliche Akademie der Bildenden Kuenste u Stuttgartu 1987/ 88. godine.

Studijski je boravila u Cite’ internationale des Arts u Parizu 1999. 2000. i 2004. godine.

Član je HDLU Rijeka.

Izlagala je na više od šezdeset samostalnih i na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim slikarskim simpozijima i likovnim kolonijama u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Italiji, Španjolskoj, Austriji i Francuskoj.

Njezini radovi se nalaze u značajnim privatnim i muzejskim zbirkama.

Ciklus slika STABLO, nastavak je istraživanja energije boja u odnosu sa energijom prirode, započet 2005. ciklusom slika ZEMLJA VATRA VODA ZRAK. Način slikanja, format slike, simetrični i stabilni motiv stabla, odabir boja, prenose energiju snage prirode. Za svaku pojedinu sliku, unaprijed odredimformat i boju podloge, za koju odabirem  jednu od 3 različite žute, 3 različite crvene i 3 različite plave boje. Podloga je mirna materija boje, nastala nanošenjem guste boje vodoravnim  potezima kista na crnom platnu. Prema formatu i boji slike odredim oblik i veličinu stabla, broj grana i listića. Debla su uvijek iste tamno zelene, a listići svijetlo zelene boje. Stablo je najstariji stanovnik planete.

Miljenka Šepić