back

ZEMLJA
Jadranka Ostić - Breza Žižović

23/06/2023

Proteklog petka u galeriji Alvona otvorene su samostalne izložbe pod nazivom “Zemlja” autorica Jadranke Ostić i Breze Žižović iz Pule. Labinski gradonačelnik Valter Gavičić u svom obraćanju još je jednom istaknuo kako Alvona svojim programom promoviranja umjetničkih sadržaja pridonosi utvrđivanju slike Labina kao grada umjetnosti i umjetnika te čestitao umjetnicama na izvanrednoj izložbi, kao i publici na vjernom praćenju izložbenih programa u Labinu.

U predgovoru kataloga Milan Marin ističe kako je igra temelj kreativnosti i estetskog doživljaja, prema tvrdnji velikana filozofije Kanta i Schillera, ali uz nadopunu Sørena Kierkegaarda koji je tome dodao da to jest igra, ali ozbiljna igra. Ove tvrdnje, ističe Marin, mora se nadopuniti činjenicom da toj stvaralačkoj igri moraju prethoditi bogato znanje i vještina autora, kao i razvijena umjetnička intuicija. Sve ono čime su prezentirane autorice obilno nagrađene.

Jadranka Ostić u stalnom istraživanju formi koje može izvući iz podatne gline izložila je skulpture manjeg formata jednostavnih, ali interesantnih kompozicija i ploha. Njihovo postolje je izduženo i u funkciji postamenta završnog dijela skulpture, svojevrsnog kapitela, zgužvane forme istog ili različitog kolorita sa ili bez interpoliranih starih metalnih predmete što je autoričina uobičajena praksa.

„Iskustvo i talent autorice rezultiraju konačnim proizvodom koji odaje vještinu u oblikovanju i tehnološkom postupku koji podrazumijeva zajedničko pečenje gline i zagrijavanje metalnih predmeta do visokih temparatura, a koji u konačnici, nakon hlađenja, rezultiraju savršenom cjelinom.“

O izloženim radovima Breze Žižović Marin ističe kako su to slike malog formata izrađene na keramičkoj podlozi i, unatoč relativno jednostavnom postupku izrade, nose snažan pečat autorske osobnosti te bi ih u konačnici mogli okarakterizirati kao njezina materijalizirana emotivna stanja. Apstraktni radovi višeplanskih motiva nastali su tehnikom oduzimanja materije, snažne gestualnosti, rezultat su intervencije u meku glinu dok autorica gradi dominirajući crtež u prednjem planu slike gdje pažljivi promatrač nalazi elemente krajolika, figura i fantastičnih kozmičkih prizora.

Iznimno skladne izložbe dviju autorica koje su se međusobno savršeno likovno nadogradile, a ujedno i stopile s interijerom Galerije Alvona. Dvije izložbe, dvostruka ljepota, dvostruki dobitak za labinsku likovnu publiku. Izložba ostaje otvorena do 10.srpnja.

Izložbeni program Galerije Alvona sufinanciran je proračunskim sredstvima Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture RH.